10 Mayıs 2014 Cumartesi

Yulaf Ezmesi ve Diğer Kahvaltılık Gevrekler İnceleme ve Karşılaştırması

Yulaf Ezmesi ve Diğer Kahvaltılık Gevrekler


Piyasada çeşitli yulaf ezmeleri, kahvaltılık gevrekler ve müsli gibi diyete yönelik yiyecek bulunmakta. Bu gevrekler kabaca inceleyelim.

Special K Karışık Meyveli Buğday ve Pirinç Gevreği
 İçinde yulaftan eser bulunmayan ülkerin prinç ve buğday gevreğinde üzüm, elma, şeftali gibi kuru meyveler bulunuyor. 100 gramında bulunan besin değerlerine bakarsak 380 kalori 32 gr ŞEKER! bulunuyor diğer bilgileri resmi sitesinde yazmamış!
Diğer meyveli kellogs ürünlerinde aşağı yukarı aynı değerler olacağından kellogs'un sade prinç buğday gevreğine inceleyip diğer ürünlere geçeceğiz.









Special K Buğday ve Pirinç Gevreği
Kuru meyvlerinden arındırılmıl kellogsumuzdaki değerler ise 100 gramında 376 kalori (tadı olsun diye şekeri biraz fazla basmışlar her halde?) 22 gr şeker bulunmakta. 10 gr şeker azalması dışında pek fark yok gibi.
Değerler kendisi sitesinden alınmıştır. Ancak birinde porsiyon 40 gr diğerinde 30 gr şeklinde olunca bir standart olması için 100 grama göre hesaplanıp yazılmıştır.








Nesfit Buğday ve Pirinç Gevreği Karışık Meyveli
Nestlenin buğday ve prinç gevreğinin yanına eklediği Egzotik ananas, papaya, hindistan cevizi ve üzüm karışımıyla  tropik meyvelerinden oluşan ürünün 100 gramında ise 360 kalori
Protein: 6,5 g
Karbonhidrat: 74,6 g
Şekerler: 32,8 g
Yağ: 2,9 g
Doymuş: 1,8 g
Lif: 5,9 g
bulunmakta. Şeker kalori gibi değerlere bakınca kellogsla pek farkıda bulunmamakta. Ama internette içerik değerlerinin detaylı bir şekilde bulabildik en azından :)



 Nesfit Buğday ve Pirinç Gevreği
Nestlenin meyvelerinden  arındırılmış gevreğine baktığımız 100 gramında 356 kalori
Protein: 8,3 g
Yağ: 2 g
Doymuş Yağ Asitler: 1 g
Karbonhidrat: 76,2 g
Şekerler: 17,1 g
bulunmakta. İçinde kabaca neler bulunduğunu ise içindekiler açıklanmasından görebiliriz. : Tahıllar [tam buğday (%53,2), pirinç], şeker, arpa malt ekstresi, glukoz şurubu, tuz, asitliği düzenleyici (trisodyum fosfat), antioksidan (tokoferolce zengin ekstrakt), renklendirici (anatto).
Ülker çikolatı gofret (198 kal. 11,7 gr şeker 11,8 gr yağ  2,1 gr protein)yesek daha mı iyi acaba? En azından çikolata ve gofret abur cubur yemiş oluruz :)
Geldik en ürün grubu incelemize. Eti grubunun ürünlerine bakalım.

Eti Lifalif Kuru Meyveli ve Fındıklı Müsli

 Etinin meyeli ve fındıklı ürününde diğer gevreklerden farklı olarak yulaf ezmesi kullanılmış. Bu ürünün değerlerine baktığımızda 100 gramında 368 kalori
Karbonhidrat (g)57,4
Protein (g)10,7
Yağ (g)8,5
Lif (g)9,4
Şeker (g)14,3
Tuz (g)0,3 bulunmaktadır. Diğer ürünlerden farklı olarak şeker oranı 15-20 gr az olduğu dikkat çekmekte.







Eti Lifalif Yulaf Ezmesi

 İçinde katkı maddesi olmayan meyve, tuz şeker vs sonradan eklenmemiş neyse o diyebileceğimiz bir ürün. Ütün sadece yulaf ezmesinden oluşmakta. Yulaf ezmesi denilince aklınıza fıstık ezmesi gibi bir şey gelmesin :) Ezilmiş yulaflardan oluşan bir ürün sadece. Ürünün değerlerine baktığımızda 100 gramında 356 kalori
Karbonhidrat (g)60,7
Protein (g)12,6
Yağ (g)7,0
Lif (g)7,6
Şeker (g)1,6
Tuz (g)0,01 bulunmakta.
Ürün değerlerini incelediğimizde düşük şeker oranı (bir kesme şeker kadar şeker bile yok) ve düşük yağ oranı dikkat çekmekte. İçindeki düşük şeker oranı ve lifler insülün seviyesini diğer ürünlere göre daha uzun süre düzenlemekte tok tuutmakta ve kilo vermenize yardımcı olmaktadır.
Ürünlerin fiyatları incelediğimizde aşağudaki tablo ortaya çıkıyor.


ETİ LİFALİF YULAF EZMESİ 500 GR    4,25-TL
ETİ LİFALİF KURU MEYVELİ VE FINDIKLI MÜSLİ 400 GR  4,50-TL
NESFIT BUĞDAY VE PİRİNÇ GEVREĞİ 450 GR 8,00-TL
NESFIT BUĞDAY VE PİRİNÇ GEVREĞİ KARIŞIK MEYVELİ 450 GR 8,95-TL
ÜLKER KELLOGG'S SPECIAL K KARIŞIK MEYVELİ PİRİNÇ VE BUĞDAY GEVREĞİ 450 GR 9,25-TL
ÜLKER KELLOGG'S SPECIAL K KLASİK BUĞDAY VE PİRİNÇ GEVREĞİ 450 GR 7,65-TL

Fiyatları incelediğimizde Eti lifalif en ekonomik olarak öne çıkıyor. Meyve oranları ise bana ülkerde nestlenin ürünlerine göre daha fazla gibi. Ürünlere baktığımızda hepsinin kalori miktarları yaklaşık aynı ama farklar yağ ve şeker oranlarında ortaya çıkıyor. Editörün seçimi olan lifalif ise sizi öğlenleyin yemeniz durumunda kan şekerinizi değiştirecek yiyecekleri sonradan yememeniz şartı ile saat 6-7 kadar tok tutmaktadır. Ancak lifalif tadı çok iyi değil bana göre normal. Ama bazı kişiler bunu yiyememekte tadını çok kötü bulmakta. Bene bu kişiler hiç aç kalmamış yada hiç ağızlarının tadını bozmamış :) .

Gelelim Lifalif nasıl yenecek. Benim kullanmam şeklim bir su bardağı süt ve bir su bardağı lifalifi tabakta karıştırıp kaşıkla yemek. Yada bir su bardağı lifalif üzerine istediğiniz kadar yoğurt koyup yemek ancak böyl olunca biraz lapa gibi oluyor. Tadından dolayı yiyemeyenler için içine bal şeker vs koyup yemelerini önermiyorum o zaman diğer ürünlerden pek bir farkı kalmıyor. Meyveli lifa lif yada diğer gevreklerden yerseniz daha iyi. Eti lifalif içindeki yüksek lif sizi tok tutmakta ve karbonhidrat gerekli enerjiyi vermektedir.
Spor öncesi yemeniz durumunda gücünüzün hemen kaybolmadığını fark edeceksiniz ;)














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder